
■ Żądania Korony

Szlaki Handlowe
Gracz wybiera do 3 swoich Okrętów na Targach 
(tych samych lub różnych). Dostaje 3, 4 lub 6 
PP za każdy wybrany Okręt wg oznaczeń na 

odpowiednim Targu, odpowiednio do bieżącej rundy.
Przykład: Za każdy wybrany Okręt na 
Targu Pszenicy gracz dostaje 3 PP w 1 
rundzie, 6 PP w 3 rundzie i 4 PP w 5 rundzie. 

Ekspedycje
Gracz wybiera do 3 swoich Okrętów w Koloniach 
(tych samych lub różnych). Dostaje 3, 4 lub 6 
PP za każdy wybrany Okręt wg oznaczeń na 

odpowiedniej Kolonii, odpowiednio do rundy.
Przykład: Za każdy wybrany Okręt w 
Indiach gracz dostaje 6 PP w 1 rundzie, 4 PP w
3 rundzie i 3 PP w 5 rundzie.  

Wpływ Gildii
Gracz wybiera do 4 swoich odsłoniętych Przysług 
Gildii, pochodzących z różnych Gildii (czyli nie 
więcej niż 1 Przysługa z każdej Gildii). Dostaje 5 

PP za każdą wybraną Przysługę Gildii. 

Urbanizacja 
Gracz wybiera 1 Miasto. 
▶ Jeżeli w wybranym mieście gracz ma najwięcej
Robotników zdobywa wyższą liczbę PP, 

zaznaczoną obok tego miasta. Neutralni Mieszkańcy są 
liczeni jako pionki dodatkowego gracza, podczas ustalania 
kto ma najwięcej Robotników. Remisy wygrywa gracz, który 
ma Robotnika/Mieszkańca bliżej prawej strony Miasta.
▶ Jeżeli w wybranym mieście gracz nie ma najwięcej   

Robotników lub przegrał remis, zdobywa niższą
liczbę PP, zaznaczoną obok tego miasta.  

Przykład: jeśli gracz ma najwięcej Robotników w 
Funchal dostaje 12 PP, w innym przypadku dostaje 6 PP.

Bogactwo Narodu
Gracz płaci do 15 Reali i dostaje 1 Punkt  Prestiżu 
za każdego zapłaconego Reala. 

Jeśli gracz wybiera więcej niż 1 Żądanie Korony tego 
samego rodzaju w tej samej rundzie musi przypisać do 
niego różne elementy.
Przykład: 
Jest 3 Runda. Żółty wybiera 2 Żądania Korony 
“Urbanizacja”. Musi przypisać 1 Miasto (np. Funchal) do 
jednej Urbanizacji i inne Miasto do drugiej (np. Machico). 

Nawet jeśli gracz zdobywa 0 PP za wybrane Żądanie 
Korony, musi je odrzucić.
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Przykład - 3 Runda:
Czerwony ma 3 Żądania Korony: 2 Szlaki Handlowe i 1 Wpływ 
Gildii. Wybiera 2 Szlaki Handlowe (może teraz wskazać do 6 włas-
nych, różnych Okrętów). Dostaje w sumie 17 PP: 6 PP za swój Okręt
na Targu Pszenicy + 8 PP za swoje Okręty na Targu Cukru + 3 PP 
za swój Okręt na Targu Wina. Niebieski ma: 1 Szlak Handlowy, 

1 Urbanizację i 1 Ekspedycję. Wybiera 1 Szlak handlowy i 1 
Urbanizację. Dostaje w sumie 24 PP:18 PP za swoje Okręty na 
Targu Pszenicy + 6 PP za Funchal (nie ma przewagi, ponieważ 
nie wygrał remisu z Neutralnymi Mieszkańcami).
Fioletowy ma: 2 Ekspedycje i 1 Urbanizację. Wybiera 1 
Ekspedycję i 1 Urbanizację. 
Dostaje w sumie 27 PP:12 PP za Okręty w Brazylii + 15 PP za 

Machico (ma tutaj przewagę).
Żółty ma 1 Szlak Handlowy, 1 
Bogactwo Narodu i 1 Wpływ Gildii.
Wybiera 1 Bogactwo Narodu i 1 
Wpływ Gildii.
Dostaje w sumie 23 PP: 8 PP za 
zapłacenie 8 Reali i 15 PP za 3 
odsłonięte Przysługi Gildii z różnych 
Gildii.



■ Przysługi Gildii

Mnich - Gracz otrzymuje 2 Drewna. Nie musi za nie
płacić. Drewno otrzymuje tylko jeśli ma do niego 
dostęp (zobacz str. 11, Otrzymywanie Drewna).

Młynarka - Gracz przesuwa swój dysk o jedno 
pole w górę we Młynie, bez odrzucania 2 żetonów 
Pszenicy.

Biskup - Gracz przesuwa swój dowolny Znacznik 
Akcji. Może go wziąć z dowolnego Budynku 
(rozpatrzonego, aktualnie rozpatrywanego lub 
jeszcze nie rozpatrzonego) i umieszcza go na 

dowolnym innym Budynku (rozpatrzonym, aktualnie 
rozpatrywanym lub jeszcze nierozpatrzonym). Gracz nie 
może skorzystać z tej Przysługi, aby przesunąć Znacznik 
Akcji na aktualnie rozpatrywany Budynek,  jeśli nie ma

swojego Znacznika Akcji na tym Budynku.

Patron - Gracz otrzymuje 3 Chleby z ogólnych 
zasobów.

Lord - Gracz może użyć tej Przysługi tylko przed 
swoją turą “płacenia kosztów” w Fazie C- Akcje 
Budynku.  Koszt aktualnej Akcji Budynku dla tego 
gracza wynosi 0. 

Dyplomata - Gracz może użyć tej Przysługi tylko 
przed swoją turą  “płacenia  kosztów” w Fazie C - 
Akcje Budynku.
 Jeśli płaci koszt i chce wykonać Akcję Budynku,

 wykonuje ją tak, jakby miał 2 dodatkowych Robotników w 
rozpatrywanym Regionie.

Skarbnik - Gracz otrzymuje 5 Reali z    
Zasobów Ogólnych. 

Nawigator - Gracz przesuwa 1 ze swoich 
Okrętów na puste pole Portu lub pole Szlaku 
Handlowego według standardowych zasad 
(zobacz str. 10, Kapitan).

Inżynier - Gracz może użyć tej Przysługi tylko 
przed swoją turą “położenia kości” w Fazie B - 
Akcje Postaci. 
Jeśli wykonuje Akcję Zbiorów, może zebrać
ponownie z 2 własnych Pól Uprawnych. Może 

zebrać po 1 Produkcie/Drewnie z dwóch różnych Pól 
Uprawnych lub 2 Produkty/Drewno z jednego Pola 
Uprawnego. Jeżeli dodatkowo używa zdolności Postaci z 
pustego Budynku, to łącznie zbierze +3 Produkty/Drewna 
ze swoich   z Pól Uprawnych.

Konstabl - Gracz odrzuca połowę swoich Piratów, 
zaokrąglając w dół. 

Dama - Gracz płaci 4 Reale i od razu (nawet w   
Fazie B) wykonuje wybraną przez siebie Akcję 
Budynku. Wykonuje ją według standardowych 
zasad, odpowiednio do posiadanych w tym 
Regionie Robotników. 

Zwiadowca - Gracz przesuwa 1 ze swoich 
Robotników z dowolnego pola (nawet pola Straży 
Miejskiej lub Własnych Zasobów) na dowolne 
inne pole (łącznie z Własnymi Zasobami). Jeśli 
przesuwa Robotnika do Straży Miejskiej może 

odrzucić do 3 Piratów; jeśli przesuwa Robotnika na Miasto 
dostaje 1 PP; jeśli przesuwa Robotnika na Obszar Kolonii 
dostaje 1 PP za każdy własny Okręt, znajdujący się na 
polach Portu danej Kolonii.

Gracz może użyć 1 ze swoich odsłoniętych Przysług Gildii na początku każdej swojej tury:
- w Fazie B - Akcje Postaci (zobacz str. 9) (np. zanim położy kość lub spasuje) i 
- w Fazie C - Akcje Budynków (zobacz str. 12) (np. zanim zapłaci koszt lub otrzyma Piratów). 

Gracz nie może użyć Przysług Gildii jeśli nie ma Znacznika Akcji na aktualnie rozpatrywanym Budynku, gdyż to nie jest jego tura.
Aby użyć Przysługi Gildii gracz odwraca ją i od razu rozpatruje jej efekt (zobacz niżej).
Przysługi Gildii nie mogą być używane podczas Fazy A - Przygotowanie Rundy, D - Utrzymanie i E - Żądanie Korony.
Uwaga: Gracz może odsłonić:
▶ w Fazie A - Przygotowanie Rundy,  wszystkie swoje Przysługi Gildii z  jednej Gildii zgodnie ze swoim wyborem (zobacz

str. 8).
▶ 1 lub 2 własne Przysługi Gildii (tej samej lub różnych Gildii) wykonując Akcję Budynku “Casa da Coroa” (zobacz str. 13).
▶ 1 ze swoich Przysług Gildii rozpatrując Nagrodę Królewską “Gildia” jeśli jest w grze (zobacz niżej).
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Wyspa - Gracz przesuwa 1 ze 
swoich Robotników na dowolne 
Pole Uprawne/Lasu wg 
standardowych zasad (zobacz 
str. 10, Zarządca).
Gildia - Gracz odwraca 1 ze 
swoich Przysług Gildii. 

Miasto - Gracz dostaje 1 PP 
i może przesunąć 1 ze swoich 
robotników na puste pole 
Miasta wg standardowych reguł 
(zobacz str. 13, Capitania).

Straż Miejska - Gracz przesuwa 
1 ze swoich Robotników na 
pole Straży Miejskiej, wg 
standardowych reguł (zobacz 
str. 13, Fortaleza).

Medal - Gracz dostaje 3 PP.

Łup - Gracz dostaje 5 Reali z 
ogólnych zasobów.

Młyn - Gracz przesuwa swój 
dysk o 1 pole w górę we 
Młynie, bez odrzucania 2 
Pszenic.

Królewskie Wsparcie - Gracz 
odrzuca do 3 Piratów lub
dostaje 2 Chleby z Zasobów 
Ogólnych.

■ Nagrody Królewskie




